thumbnail_Foto Lyvia_edited.jpg

Lyvia

Wie?
Lars Houben en Astrid  Ticheler

Scherm_afbeelding 2024-03-25 om 09.42.25.png  Scherm_afbeelding 2024-03-25 om 09.42.37.png

https://www.lyvia.nl/

Lyvia zet al 250 studenten in als maatjes voor ouderen


“Lyvia. Dat betekent letterlijk leve het leven! En Lyvia klinkt lief. Dat willen we ook zijn. Zoals ik ooit voor mijn oma heb gezorgd, willen we dat onze studenten, onze maatjes, voor hun cliënten zorgen.” Lars Houben (26) loopt over van enthousiasme als hij vertelt over Lyvia.

Lars: “Toen ik 18 was, was ik maatje voor een meneer van 78. Ik vertelde hem over techno-muziek, hij wist alles van Italië. Ik ging shotjes met hem drinken, nam hem mee naar buiten. Wat me geraakt heeft is dat op zijn rouwkaartje een persoonlijk bedankje voor mij stond. Dat ik zijn leven de laatste twee jaar had opgebeurd.”

Het idee van Lyvia komt van de moeder van Lars, Astrid Ticheler. Ze zag de enorme behoefte bij mensen om een keer met iemand boodschappen te kunnen doen. Om een keertje te gaan shoppen. Om mee te gaan naar een ziekenhuis. Voor beginnende dementerenden is dat een hele opgave, al helemaal als je geen netwerk om je heen hebt. Waar moet je zijn, wat hebben ze verteld? Lars: “We hebben een maatje die wekelijks met iemand een frietje-oorlog gaat eten. We gaan wel eens een dagje mee naar Amsterdam.”

Lyvia heeft nu zo’n 250 studenten in heel Limburg die optreden als maatje. Lars: “We zijn klein begonnen. Ik was een van de eerste maatjes en ik heb vervolgens al mijn mede-studenten gemobiliseerd. Veel studenten kwamen uit de zorg, studenten verpleegkunde, gezondheidswetenschappen. Maar het kan nu net zo goed een student bedrijfskunde zijn. Waar het om gaat is dat iemand het hart op de goede plaats heeft. Dat hart is niet voor niks ons logo.”

Alle grote zorgorganisaties, maar ook gemeenten en bijvoorbeeld goede doelenfonds Elisabeth Strouven in Maastricht weten Lyvia te vinden. Extra handjes in de gasterie bij Sevagram bijvoorbeeld. Studenten gaan naar prachtwijken, waar ze rolmodel zijn voor de jongeren in die wijk. Lars: “Studenten doen een schat aan ervaring op. Vaak krijg je toch een band met de cliënten. Je doet samen leuke dingen. Jong en oud, samen goud, zeggen we dan bij Lyvia.”

Niet alleen organisaties en instellingen kunnen de maatjes inhuren. Dat kan ook elke particulier. Lars: “Ook mensen die in een verzorgingstehuis of verpleeghuis wonen, kunnen op ons rekenen. Dankzij ons kan ook de druk op mantelzorgers zo nu en dan verlicht worden.”

Lars is vol lof over CommunityCare in Zuid-Limburg. “De kern is wat mij betreft dat je uiteindelijk allemaal op elkaar bent aangewezen. Wij zien nu dagelijks hoe belangrijk contact is tegen eenzaamheid. Dat we daaraan iets doen, dat geeft een heel goed gevoel.”

Jong en oud, samen goud