MeanderGroep Zuid-Limburg
Wat?
Wekelijkse inloopmiddag waar mensen terecht kunnen met vragen en elkaar kunnen ontmoeten.
Wat?
Wekelijkse inloopmiddag waar mensen terecht kunnen met vragen en elkaar kunnen ontmoeten.
Voor?
Alle bewoners van Parc Douvenrade en binnenkort ook voor de omringende wijken.
Wie?
Jinny Middelburg
Buurtschakel Jinny Middelburg van Meander Thuiszorg is spil in de wijk
Jinny Middelburg stelt zelf de vraag: wat is een buurtschakel? Jinny: "De buurtschakel is letterlijk de spil in de wijk. Ik heb een luisterend oor en denk vanuit de leefwereld van de wijkbewoners. Wat de behoefte aan ondersteuning? Dat is vertrekpunt."
Vervolgens gaat het om het versterken van formele en informele netwerken in de buurt en kijken naar welke oplossing de wijk kan bieden voor de wijkbewoner. Je bent letterlijk een verbindings-schakel tussen de wijkbewoners, de verschillende welzijnsorganisaties, de professionals/zorgverleners en de ondernemers en verenigingen in de wijk. Ook wordt meegelift op reeds bestaande initiatieven en activiteiten.
Door op preventie in te zetten en aan de voorkant naar een oplossing te zoeken, kan de zorgvraag uitgesteld of verminderd worden.
Voor Jinny is Community Care Community care het bieden van onderlinge steun binnen lokale gemeenschappen, waarbij de nadruk ligt op collectieve verantwoordelijkheid voor welzijn. Het bevorderen van samenwerking, solidariteit en gedeelde middelen om de behoeften van individuen te vervullen, buiten formele instellingen om. Zo kun je hechtere gemeenschappen creëren, waardoor je meer zelfredzaamheid en samenredzaamheid krijgt en minder eenzaamheid.
In 2023 hebben we ons eerst gericht op de bewoners van Douvenrade. In 2024 is het doel om ook de bewoners uit de wijk actief te gaan betrekken. Dit betreft bewoners binnen een straal van anderhalve kilometer, zoals Welten, Benzenrade en een deel van het centrum.
We volgen hierbij de theorie van Putnam (2000). ‘Bonding is nodig voordat je bridging wilt beginnen’. Bonding is gerealiseerd. Er is een stabiele basis gelegd die uit bewoners van Douvenrade bestaat. Dit jaar zullen we ons ook richten op bridging.
We bevorderen het sociaal functioneren door te ontdekken welke krachten er al in de wijk zijn. Welke kwaliteiten hebben wijkbewoners en willen ze die inzetten voor hun medemens? We werken samen met de KBO, leggen verbindingen met TOG Welten, Scouting Welten, Carnavalsvereniging De Vlavrèters Welte-Bensroa,, BWWB, Vereniging de Loorenhof basisscholen en VISTA college.
Het werkt. Mensen worden lid van de wandelclub, van de KBO. We houden elke vierde donderdag van de maand een WMO-inloopmiddag. Steeds meer mensen weten de Gasterie te vinden. Mensen vinden het fijn om te komen. Dit helpt tegen eenzaamheid.
In het tweede kwartaal van 2025 is het doel om de inloop in de Gasterie te verduurzamen en dat de inloop zelfstandig kan draaien door burgers. Tijdens bovenstaande acties gaan we hiervoor op zoek naar enthousiaste buurtbewoners die van betekenis willen zijn voor anderen.
Voor de toekomst van Community Care is de integrale samenwerking tussen alle organisaties vanb groot belang. Daarnaast is het net zo belangrijk om ook in de interne organisaties iedereen te betrekken bij Community Care, zodat iedereen kan bijdragen en weet wat de bedoeling is.
Ik denk dat Community Care kan bijdragen aan het voorkomen van een zorginfarct, zeker in stedelijke gebieden zoals Heerlen. Het gaat erom lokale gemeenschappen te mobiliseren. Dat kan de druk op de reguliere zorg verminderen.
Wat altijd beter kan is nog meer mensen betrekken bij Community Care. Ik zie daar ook een taak om mensen te helpen digitaal beter mee te kunnen doen. Digitale inclusie: Digitale geletterdheid faciliteren en toegang tot technologie om sociale participatie te bevorderen, vooral in een steeds meer gedigitaliseerde wereld. We zijn in Douvenrade voornemens om de digitale vaardigheden van burgers te vergroten en indien dit niet mogelijk is, hierin te ondersteunen. De mogelijkheid creëren dat mensen zelf op de computer digitale zaken kunnen afhandelen en indien nodig ondersteuning wordt geboden.
Bij zelfredzaamheid gaat het ook om empowerment: het bevorderen van zelfvertrouwen, eigenwaarde en de overtuiging dat individuen controle hebben over hun eigen leven. Als het gaat om samenredzaamheid is het van belang de onderlinge afhankelijkheid te benadrukken: Het idee promoten van onderlinge afhankelijkheid, waarbij de gemeenschap erkent dat samenwerking en ondersteuning van elkaar leiden tot gezamenlijk welzijn.