Vanuit Parc Imstenrade sluiten wij aan bij de gezamenlijke veranderopgave voor de toekomst om anders te denken en te doen in de ouderenzorg. Vanuit deze beweging leggen wij het accent meer op het sociale netwerk, op vitaliteit, door en voor bewoners en op een levendige gemeenschap. Community Care sluit aan bij deze beweging: ondersteuning bieden aan mensen om samen te bekijken waar we het welzijn kunnen vergroten en ondersteunen.
Vitae Parc Imstenrade is ons programma dat zich richt op het individu alsook op de gemeenschap. Ouderen versterken we zichzelf te helpen, met behoud van eigen regie. We willen toe naar grotere levendige gemeenschappen in verbondenheid. Vitalis staat, net als alle andere zorgorganisaties, voor een grote veranderopgave. De definitie van goede zorg verandert; een prominentere plaats wordt ingeruimd voor welbevinden, het vergroten van zelfstandigheid en het eigen leven kunnen leiden zoals de oudere zelf wil. Met deze beweging beoogt Vitalis ouderen meer zorgonafhankelijk te maken, worden de ouderen in hun kracht gezet en vergroot de organisatie de toekomstbestendigheid van de zorg.
De Vitae-programmalijnen geven een antwoord op de inrichting van het zorglandschap, de transitie in de zorg en de veranderende kijk op ouderdom en ziekte.
We staan voor een manier van leven gebaseerd op de Blue Zones, het gedachtegoed van Positieve Gezondheid en reablement. Hierbij vergroten we het aantal zorgarme jaren, leggen we de nadruk op het vermogen van mensen om met fysieke, sociale en emotionele uitdagingen in het leven om te gaan en ondersteunen de ouderen zoveel mogelijk de eigen regie te blijven voeren. We investeren in een preventieve leefstijl met gezondheidsbevorderende activiteiten. Dit met als doel gezond oud te worden en waar mogelijk de zorgvraag uit te stellen of terug te dringen. Van belang te achterhalen wat de oudere zelf wil en kan en hoe het sociale netwerk hierbij kan ondersteunen. Waar mogelijk zetten we (technologische) hulpmiddelen en innovatie in.
We streven naar een verbindende gemeenschap, zetten in op vitaliteit, hebben aandacht voor elkaar en gaan het waardevolle gesprek aan. We luisteren naar het verhaal achter de mens, zowel bij bewoners als het sociale netwerk. We zijn krachtig in omdenken en ondersteunen elkaar waarbij we diversiteit omarmen en inclusiviteit benadrukken.
“Ik ben positief over Community Care. We gaan steeds meer verbindingen leggen met andere zorgorganisaties en andere partners in de wijk en Limburg Positief gezond. Gelijke noemers delen en leren van en met elkaar om meer in te zetten op gezondheidsbevordering en preventie. We kunnen niet meer zonder! Als “Community Care” wordt ervaren bezitten we de mogelijkheid om het patroon van vereenzaming te doorbreken.”
Ik ben van mening dat je tijdig door de andere zienswijze andere mogelijkheden biedt om het zorginfarct te voorkomen. In 2024 zal de samenwerking en de gemeenschappelijke deelname van de zorgorganisaties zorgen voor borging, leren van èn met elkaar het voorbeeld zijn om het welzijn te vergroten en de vraag naar zorg af te schalen.”