Frisse Wind Heerlen
stimuleert burgerparticipatie
Frisse Wind helpt Heerlenaren met het opstarten van nieuwe projecten voor stad en buurt. Ze ondersteunt maatschappelijke ideeën, zowel culturele als sociale. Verder zorgt Frisse Wind ervoor dat de verschillende ideeën van inwoners worden samengebracht.
Kristy Hollands is scout-coach bij Frisse Wind. Als scout-coach is ze continu op zoek naar nieuwe projecten. Daarnaast coacht ze projecten van aanvraag tot uitvoering. “Het eigenaarschap van een project leggen we zoveel mogelijk bij de initiatiefnemer(s)”, legt Kristy uit. “We nemen het project niet over, maar denken mee.”
Ideeën
Frisse Wind is een initiatief van Stichting Samen Heerlen en wordt mogelijk gemaakt door het VSBfonds, de gemeente Heerlen, het Nationaal Programma Heerlen Noord en het Rabobank Coöperatiefonds. “Alle inwoners van de gemeente Heerlen mogen projecten indienen”, vertelt Kristy. “Belangrijk daarbij is dat een idee Heerlenaren samenbrengt, het leven in de stad fijner maakt en de initiatiefnemer het idee als vrijwilliger wil uitvoeren. Wij als scout-coach helpen dan mee hoe zo’n idee ook daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. Een aanvraag kan worden ingediend voor bedragen variërend van 1000, 5000 of 10.000 euro. Vanaf 5000 euro vragen we wel om een begroting en een projectplan.”
City Boost
In 2019 kreeg Heerlen een driejarige City Boost van 300.000 euro per jaar van het VSBfonds voor hulp en ondersteuning van initiatieven uit de stad. Speciaal voor deze City Boost werd de stichting ‘Samen Heerlen’ in het leven geroepen en kon Frisse Wind een vliegende start maken. In vier jaar tijd zijn er al 300 projecten van de grond gekomen. Volgens Kristy kan op deze manier de burgerparticipatie gestimuleerd worden. “Het is toegestaan om maximaal twee keer een aanvraag voor hetzelfde project in te dienen. Bij de tweede keer moet er een verdieping zijn ten opzichte van de eerste aanvraag. Zo kan de eerste keer een kerstviering op poten worden gezet, maar moet er de tweede keer bijvoorbeeld een workshop aan de viering worden gekoppeld. Een onafhankelijke toewijzingscommissie beoordeelt uiteindelijk of een project wordt goedgekeurd en hoeveel geld er beschikbaar wordt gemaakt.”
Vier doelen
Frisse Wind beoogt vier doelen: participatie, inclusie, armoedebestrijding en tegengaan van eenzaamheid. Zo is er de bomenkraamkamer in Molenberg in samenwerking met de basisschool gerealiseerd, maar ook de dierenweide in Lotbroek, de kerstkribjesroute in Schandelen-Grasbroek, de picknicklunch voor senioren in Nieuw Husken en een tweetal Social Sofa’s van de grond gekomen. Kristy: “De toppers van alle projecten zijn samen ontbijten voor ouderen, groenprojecten en de jaarlijkse vieringen van Kerstmis, Pasen en Sinterklaas.” Sinds de zomer van dit jaar beschikt frisse Wind ook een scout-coach voor JONG initiatieven. Jeugd en jongeren tot en met 25 jaar kunnen daarmee ook terecht bij Frisse Wind voor een donatieaanvraag voor hun idee voor Heerlen.
Waar is behoefte aan?
Daarnaast wordt er ook zes keer per jaar de Frisse Wind Academie georganiseerd. Hierin komen verschillende thema’s aan bod zoals financiering van projecten, enthousiasmeren van vrijwilligers, projecten onder de aandacht brengen of het oprichten van een stichting. “Bij zowel de Academie als de projecten staat centraal wat mensen belangrijk vinden en waar zij behoefte aan hebben. Daarom ben ik als scout-coach steeds op zoek naar ideeën. Hiervoor organiseren we ook inloopuurtjes, zoals hier in de Gasterie van het nieuwe zorgcomplex Douvenrade van Sevagram. Wanneer mensen niet naar mij toe komen, maak ik zelf een rondje langs de tafels om de burgerparticipatie te stimuleren”, besluit Kristy.
Doe jij mee?
In Zuid-Limburg gebeurt iets moois: de handen worden in elkaar geslagen om ouderen langer op een fijne en goede manier thuis te laten wonen. Om eenzaamheid tegen te gaan. Zo voorkomen we dat ons zorgsysteem vast loopt. Help mee, sluit je aan, doe mee!