Huiskamer Scharwyerveld
officieel geopend

In zorgcentrum Scharwyerveld in het Maastrichtse Malberg is dinsdagmorgen de ‘huiskamer’ geopend. Een initiatief van BuurtNetWerk Veer Zien Malberg en Sevagram. Vanaf nu kunnen iedere dinsdagochtend de inwoners van Malberg en de bewoners van Scharwyerveld elkaar ontmoeten in het atrium van het zorgcentrum.

Verbinding “Het is belangrijk dat er geen drempel is om hier binnen te stappen”, zegt Elly Hollanders van het buurtnetwerk. “Iedereen is welkom.” De huiskamer moet letterlijk een verbinding creëren tussen de inwoners van de wijk Malberg en de bewoners van Scharwyerveld. In eerste instantie is de huiskamer iedere dinsdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur geopend. “Op termijn willen we drie keer per week de huiskamer openen”, vertelt penningmeester Guillaume Stassen. “Maar dat is afhankelijk van hoeveel mensen een bezoek zullen brengen aan de huiskamer en hoeveel vrijwilligers we kunnen regelen.”

Voor jong en oud
In eerste instantie zal de huiskamer de plek zijn om gezellig samen te zijn of een spelletje te doen. “We gaan de bezoekers echter ook vragen waar ze zelf behoefte aan hebben”, legt Elly Hollanders uit. “Als dat binnen onze mogelijkheden valt, gaan we dat zeker organiseren.” Er is geen leeftijdscategorie verbonden aan de huiskamer. Het buurtnetwerk zou het zelfs erg waarderen als ook jongere mensen af en toe zouden langskomen.

Open deur naar de wijk Liliane Geraerds is als stadsdeelregisseur van de gemeente Maastricht ook aanwezig bij de opening. “Ik ben blij dat deze huiskamer er nu is en hoop dat er ook aanloop komt. Het feit dat dit gebouw van Sevagram zich letterlijk opent naar de wijk, is enorm te waarderen. De samenwerking tussen het buurtnetwerk en de zorgorganisatie is een mooi voorbeeld van hoe verschillende organisaties die actief zijn in de wijk samen optrekken met een gemeenschappelijk doel: het verbinden van mensen.”

Samenwerking
Michalina Skowron, coördinator Community Care, vindt het initiatief perfect passen binnen haar project. “Voor Community Care zijn vier indicatoren opgesteld: zelfredzaamheid, samenredzaamheid, sociale participatie en eenzaamheid. De huiskamer draagt bij tot sociale participatie en gaat eenzaamheid tegen. We hebben een prachtige locatie hier in Malberg en mede dankzij de samenwerking met het buurtnetwerk kunnen we nu letterlijk de deuren openstellen voor de wijk. Dit is een prima voorbeeld van hoe Community Care moet werken. Het is niet het feestje van Sevagram, maar van alle partners die zich hebben aangesloten bij de beweging. Ik hoop ook dat andere initiatieven hier in de wijk wellicht willen aanhaken. Voor nu is het echter belangrijk dat we zoveel mogelijk bekend maken dat de huiskamer bestaat en toegankelijk is voor iedereen die zin in heeft in een praatje, een spelletje of een kopje koffie uit onze Gasterie."

opa.svg

Doe jij mee?

In Zuid-Limburg gebeurt iets moois: de handen worden in elkaar geslagen om ouderen langer op een fijne en goede manier thuis te laten wonen. Om eenzaamheid tegen te gaan. Zo voorkomen we dat ons zorgsysteem vast loopt. Help mee, sluit je aan, doe mee!