Kippenvel bij filmpremière
‘Omkijken naar elkaar’
Op maandag 30 september ging de film ‘Omkijken naar elkaar’ in de Polfermolen in Valkenburg in première. Een film, gemaakt in opdracht van de gemeente Valkenburg aan de Geul en Sevagram, over eenzaamheid. De datum van de première is zorgvuldig gekozen, omdat deze valt midden in de Week tegen Eenzaamheid."
Zo’n kleine 100 belangstellenden zijn naar de Polfermolen gekomen, waaronder ook de ‘hoofdrolspelers’ in de film. Voordat de film vertoond werd, werd de zaal opgewarmd met een lied van een van de senioren uit de film, Ludy Leurs. HIj heeft op het bekende nummer ‘Daan goon de lempkes aon’ van Angelina, een tekst over eenzaamheid geschreven. De zaal zingt uit volle borst mee.
Eerlijke verhalen
Verantwoordelijk wethouder voor ouderen in de gemeente Valkenburg aan de Geul, Jef Kleijnen, denkt dat de film veel mensen gaat raken. “Er komen eerlijke verhalen voor in de film waar mensen echt tegenaan lopen, maar ook wat echt gedaan kan worden om uit die eenzaamheid te geraken.” Volgens de wethouder zijn er heel veel activiteiten in zijn gemeente waar senioren aan kunnen deelnemen. “Echter veel mensen weten dit niet en het grote probleem is hoe je ‘achter de voordeur’ van die mensen komt. Eenzaamheid brengt namelijk ook heel veel psychische klachten met zich mee, mensen kwijnen weg. We moeten samen deze mensen uit hun isolement halen. Ze moeten weer ergens naar toe kunnen, naar buiten kunnen en contacten leggen. Sociale contacten is het allerbelangrijkste in de strijd tegen eenzaamheid.” Volgens de wethouder zal de film heel veel mensen de oren en ogen openen over wat er speelt in de samenleving.”
Voorrecht
De film is gemaakt door Rob Essers uit Klimmen. Anderhalf jaar lang volgde hij met de camera een aantal senioren, zowel echtparen als alleenstaanden. Maar ook professionals die actief zijn in de ouderenzorg. De gesprekken die hij voerde met de ‘hoofdrolspelers’ zorgden met regelmaat tot kippenvel. “Ik ben blij als de zondag voorbij is en het weer maandag is”, is een uitspraak in de film die je laat voelen wat eenzaamheid betekent. Ook voor Rob was het geen alledaagse film om te maken. “Het kruipt onder je huid en je vraagt je zelf regelmatig af: wat zou ik doen in deze situatie? Natuurlijk deden de gesprekken met de senioren met iets. Als dat ook niet zo zou zijn, ben je niet op de juiste plek om deze film te maken. Vier tot vijf keer heb ik de mensen geïnterviewd. Maar het begon eerst met iemand leren kennen, vertrouwen opbouwen. Daar komt geen camera aan te pas. Ik was ook altijd welkom, al belde ik voor de zesde afspraak. Ze wilden graag meewerken aan de film. Ik was waarschijnlijk ook een klein onderdeeltje in het tegengaan van eenzaamheid. Ik vond het in ieder geval een voorrecht om deze film te mogen maken.”
Applaus
Na de film klinkt er een oorverdovend applaus. ‘Herkenbaar’, is een veelgehoorde reactie, maar ook ‘aangrijpend’ en ‘mooi dat mensen zich in de film durven uitspreken over wat eenzaamheid met ze doet’. De mooiste komt wellicht van een mevrouw die zegt dat de film precies aangeeft wat eenzaamheid is en eraan toegevoegd: ‘laten we bruggen bouwen met elkaar’. Wat wellicht minder bekend is, is het feit dat er voor de mantelzorger ook eenzaamheid op de loer ligt. Dat blijkt wel uit het verhaal van het Duits echtpaar dat na 15 jaar in Engeland gewoond te hebben in het Heuvelland is neergestreken. De man heeft 24 uur per dag begeleiding nodig, terwijl zijn vrouw nog als patholoog-anatoom werkzaam is. “Om mijn man goed te kunnen verzorgen, zou ik eigenlijk mijn baan moeten opzeggen, maar ik ben bang dat ik dan ook in een sociaal isolement geraak. Over meewerken aan de film hoefde ze niet lang na te denken: “So etwas macht man einfach.”
Eén ding is na afloop heel duidelijk, ook een bijeenkomst over eenzaamheid is er eentje die eenzaamheid een klein beetje kan voorkomen.
Doe jij mee?
In Zuid-Limburg gebeurt iets moois: de handen worden in elkaar geslagen om ouderen langer op een fijne en goede manier thuis te laten wonen. Om eenzaamheid tegen te gaan. Zo voorkomen we dat ons zorgsysteem vast loopt. Help mee, sluit je aan, doe mee!