Leerlingen nemen een kijkje in
seniorencomplex Scharwyerveld
Twee leefwerelden bij elkaar gebracht
In de Maastrichtse wijk Malberg ligt Scharwyerveld. Dit complex van Sevagram dat een van de proeftuinen van Community Care is, bestaat uit een zorgcentrum met 70 kamers en 135 serviceappartementen. Bij binnenkomst in het atrium voel je direct een warme en beschermde sfeer. Aan vier tafels wordt gesjoeld door bewoners en bezoekers, in de Gasterie zitten mensen te genieten van een kopje koffie en vanuit de dagbestedingsruimte komen de klanken van een onvervalste Maastrichtse meezinger op beschaafde wijze naar buiten.
Geen eiland
Deze middag zijn ook tien brugklasleerlingen van het Bernard Lievegoed College te gast in Scharwyerveld. Zij doen dit in het kader van een burgerschapsproject waarbij wordt ingezet op de verbinding met ouderen. In totaal hebben zestig leerlingen een bezoek gebracht aan Scharwyerveld. “Het is een ideale manier om twee verschillende leefwerelden bij elkaar te brengen”, zegt Maud Lucassen die als Persoonlijk Begeleider werkt bij Sevagram. “De leerlingen brengen hun leefwereld mee naar onze bewoners en andersom krijgen zij een beeld van de leefwereld van de ouderen. We willen met Scharwyerveld zoveel mogelijk verbinden met de wijk en omgeving om ons heen. Een woonzorgcentrum moet zich niet op eiland bevinden.” De tien leerlingen mogen in tweetallen ‘meelopen’ bij de afdelingen somatiek en psychogeriatrie, de dagbesteding van Radar (die ook deel uitmaken van Community Care; red.) en die van Sevagram en bij Zorg thuis.
Verbinden
De mensen die in de serviceappartementen wonen zijn vrij om te gaan en te staan waar ze willen. Het is als het ware een luxe appartementencomplex. “De een neemt nog de bus naar het centrum van Maastricht, terwijl de ander zich veel meer hier op de locatie beweegt”, legt Michalina Skowron, coördinator Community Care, uit. “Maar voor beiden geldt dat we er alles aan doen om ze zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen laten wonen. De verbinding zoeken met de wijk en omgeving is een belangrijke taak voor ons. En daar hoort ook bij dat leerlingen ons bezoeken.”
Uiterst welkom
De net 80 jaar geworden Lou Kalmer vindt het prachtig dat leerlingen af en toe op bezoek komen. Iedere maandag bezoekt hij Scharwyerveld voor de dagbesteding. “Dit is uiterst welkom voor ons en hopelijk ook voor de kinderen. Erg leuk om met de jeugd spelletjes te spelen en ik ben meestal de aangewezen man om een potje met ze te dammen of te schaken. De gezichtjes zijn goud waard als ze met een oudere mogen dammen of schaken en al helemaal als ze ook nog winnen.” Meneer Kalmer woont nog altijd zelfstandig, maar is erg blij dat hij ’s maandags naar de dagbesteding kan komen. “Je maakt een praatje, speelt spelletjes en zingt samen liedjes. Ik voel me niet eenzaam thuis, ben ook soms graag alleen, maar het is altijd fijn om contact met mensen te hebben. Zelf doet hij ook een beetje aan Community Care, want als lid van een zangkoor treden ze regelmatig op in Maastrichtse zorgcentra. “We zingen voornamelijk liedjes in het Maastrichts dialect. Bewoners beginnen dan onmiddellijk mee te zingen.”
Iedereen blij
Ook Alex (12) en Tobias (13) van het Bernard Lievegoed College kijken met plezier terug op deze middag. “Het was erg leuk en gezellig”, zegt Alex. “En alle mensen hier zijn erg blij”, vult Tobias aan. De jongens moesten vooral vertellen wat voor een school het Bernard Lievegoed College is en waar de school precies ligt. Vandaag hadden ze ook nog geluk, want een bewoonster werd 90 jaar en dus was er vlaai. Ook hadden ze mogen schaken tegen meneer Kalmer, maar dat viel tegen want hun tegenstander was wel heel erg goed. Maar morgen hebben ze in ieder geval iets bijzonders om te vertellen tijdens de pauze op school.
Doe jij mee?
In Zuid-Limburg gebeurt iets moois: de handen worden in elkaar geslagen om ouderen langer op een fijne en goede manier thuis te laten wonen. Om eenzaamheid tegen te gaan. Zo voorkomen we dat ons zorgsysteem vast loopt. Help mee, sluit je aan, doe mee!