Meer eigen regie en
meer kwaliteit van leven
Pilot Community Care Dongen
In de Brabantse gemeente Dongen loopt al zes jaar de pilot Community Care Dongen (CCD). Op 1 mei 2018 startte zorgorganisatie Maria-Oord in samenwerking met de gemeente Dongen en zorgkantoor VGZ de domeinoverstijgende samenwerking die erop gericht is dat kwetsbare ouderen met geheugenproblemen zo lang mogelijk het leven kunnen leiden zoals ze dat zelf graag willen. In hun eigen woning en in hun eigen omgeving.
Vertrouwen
Kim Graauwmans is vanaf begin 2020 als Leefcoach betrokken bij de pilot. “Het opbouwen van vertrouwen en proactiviteit is zeer belangrijk in dit project. Open en eerlijke communicatie met als doel ‘wat willen we samen bereiken’. Een gedeelde en breed gedragen visie die specifiek voor die persoon passend is.”
Als Leefcoach was Kim de spin in het web. Inmiddels werkt ze als zelfstandig adviseur op onder meer het gebied van community care. “Die positie in het project is heel belangrijk”, legt ze uit. “In de praktijk betekent het dat informele zorg, georganiseerd in samenwerking met mantelzorgers en vrijwilligers wordt gecombineerd met formele zorg (WMO/ZvW/WLz) voor thuiswonende cliënten. Kwetsbare ouderen hebben integraal en persoonsgericht ondersteuning en begeleiding nodig, waarbij goede samenwerking tussen formele en informele ondersteuning van groot belang is. Goede afstemming tussen deze ouderen, informele zorg, professionals en organisaties is dan belangrijk. Die positie neemt de Leefcoach in.
Goede zorg ondanks dubbele vergrijzing
Naast het feit dat community care ervoor zorgt dat ook kwetsbare ouderen langer hun eigen leven kunnen leiden in hun eigen woning en omgeving, wat vrijwel altijd ook hun wens is, moet het ook bijdragen om ondanks de dubbele vergrijzing goede zorg te kunnen blijven bieden. Duurdere vormen van zorg, zoals verpleeghuiszorg wordt hiermee voorkomen of uitgesteld. Drie jaar na de start van de pilot in Dongen heeft een onderzoeksbureau doorberekend hoeveel langer deze ouderen nu daadwerkelijk thuis bleven wonen. “Dat bleek acht maanden te zijn”, vertelt Kim. “Dat lijkt op het eerste oog misschien niet echt veel, maar dat is het wel. Ook in de tijd voordat de ouderen verhuizen naar een verpleeghuis ervaren ze meer kwaliteit van leven en regie. Daarnaast is gebleken dat mantelzorgers ontlast werden. Door de samenwerking en de intensieve begeleiding van verschillende domeinen wordt het meer persoonsgerichter werk. Maar die gemiddeld acht maanden halen ook een deel van de druk op de verpleeghuizen weg.”
Eigen regie
Volgens Kim is het binnen community care belangrijk om een goed beeld te hebben van de oudere en de mensen die eromheen staan zoals familie, vrienden, kennissen en buren. “Binnen de werkwijze kan en mag je tijd investeren om de persoon en diens netwerk goed te leren kennen. Dit is van groot belang om persoonsgericht te kunnen adviseren en arrangeren. De neiging is vaak om mensen met geheugenproblemen erg te willen beschermen, terwijl hen dat soms ook de kans ontneemt om zo lang mogelijk te doen wat wél gaat en wat hen een toegenomen gevoel van eigenwaarde geeft. Uiteindelijk ervaren mensen meer eigen regie en dus ook meer kwaliteit van leven.”
Doe jij mee?
In Zuid-Limburg gebeurt iets moois: de handen worden in elkaar geslagen om ouderen langer op een fijne en goede manier thuis te laten wonen. Om eenzaamheid tegen te gaan. Zo voorkomen we dat ons zorgsysteem vast loopt. Help mee, sluit je aan, doe mee!