Naoberschap
De toekomst van de (ouderen)zorg is Community Care, of met een ander woord: naoberschap.
Sevagram heeft 22 zorgcentra in de regio Zuid-Limburg en al die huizen staan in een wijk, in een gemeenschap. We zijn samen met partners zoals collega zorgorganisaties, welzijnsorganisaties, woningcorporaties, gemeentes en vrijwilligersorganisaties aan de slag om meer en beter samen
te werken. Over de schotten heen en dat is best lastig in onze gefragmenteerde maatschappij. Het betekent ook dat de drempel om bij onze zorgcentra op bezoek te gaan omlaag moet. Zodat buurtbewoners meer gebruik kunnen maken van onze centrale voorzieningen zoals een restaurant bijvoorbeeld.
Ouderen geven steeds meer aan waar hun behoefte ligt en vragen om ondersteuning en zorg op maat. Meer ruimte voor het individu, privacy en regie over het eigen leven zijn steeds belangrijker geworden. Aandacht voor welzijn en zingeving tijdens de laatste levensfase horen daar onlosmakelijk bij. Daarnaast stimuleert de overheid dat ouderen zolang mogelijk thuis blijven wonen, ook wanneer ze intensieve zorg nodig hebben. Indien het niet langer verantwoord is om thuis te wonen, kan de overstap naar een aanleunwoning gemaakt worden en als het echt niet anders kan bieden (onze) zorgcentra de noodzakelijke zorg, in combinatie met welzijn en wonen. Want niet iedereen kan uiteindelijk kwalitatief goed en verantwoord (zonder eenzaamheid en zelfredzaam) thuis blijven wonen.
Mantelzorg en familieparticipatie worden steeds vaker genoemd als basis van (informele) zorg, waarbij professionele zorg en mantelzorg elkaar versterken. Om wat ruimte te krijgen bij de directe zorgfuncties (zowel in de zorg thuis, als zorg in een zorgcentrum) zullen we meer gebruik moeten maken van dit informele netwerk.
De beweging van Community Care gaat over het organiseren van toegang tot formele en informele zorg en welzijn in de voor de (kwetsbare) ouderen gewenste omgeving. In de praktijk is dat voor onze doelgroep, de wijk. Sevagram en haar ketenpartners willen de wijk ondersteunen bij het organiseren van zorg- en welzijnsinitiatieven door de binding met de buurt te verbeteren. En dan vooral vanuit de vraag en het perspectief van de buurtbewoner. Sevagram heeft sinds drie jaar proeftuinen in wijken in Maastricht, Valkenburg en Heerlen en gaat dit vanaf volgend jaar uitbreiden in Cadier en Keer. De bedoeling is dat we de samenwerking nog verder uitbouwen.
Op dit moment werken we met 60 partners samen in de proeftuinen en hebben we een platform gebouwd waar je real time kan zien wat er te doen is in de wijk. Dus ook zien wat er loos is in Mestreech!
Pim Steerneman
Bestuursvoorzitter Sevagram
Doe jij mee?
In Zuid-Limburg gebeurt iets moois: de handen worden in elkaar geslagen om ouderen langer op een fijne en goede manier thuis te laten wonen. Om eenzaamheid tegen te gaan. Zo voorkomen we dat ons zorgsysteem vast loopt. Help mee, sluit je aan, doe mee!