Opa Mattie
zet zich dagelijks in voor de wijk Malberg

De verhuisdozen waren in 1977 nog niet uitgepakt of Mattie Boonen was al aan de slag bij het jeugdwerk in Malberg. Mattie Boonen, in Malberg en omgeving beter bekend als opa Mattie, is een Malberger pur sang. En dat terwijl hij net over de grens in Stokkem werd geboren en opgroeide in Lanklaar. Al bijna vijftig jaar helpt hij buurtgenoten die het niet zo breed hebben.

Foto Mattie Boonen Large.jpeg
‘Opa Mattie’ Boonen en Michalina Skowron (Sevagram)

“Mijn vader en mijn ooms hebben zich allemaal ingezet voor het verenigingsleven en het dorp”, vertelt de 70-jarige Mattie. “Waarschijnlijk heb ik daar het ‘virus’ te pakken gekregen. Ik deed als kind al allerlei klusjes in ons dorp. Het is toch fantastisch als je een glimlach op iemands gezicht kan toveren, want er is al ellende genoeg in de wereld. Ik begon me in te zetten voor het jeugdwerk in Malberg omdat ik zelf een geweldige jeugd had gehad. Dat gun je de kinderen van gezinnen die het niet zo breed hebben toch ook. Ik wil iets voor anderen betekenen.” 

Radium

Mattie stak de grens over naar Maastricht toen hij een baan kreeg bij de Radium. Hij heeft er bijna 52 jaar gewerkt. Daar leerde hij ook zijn vrouw Steffie kennen. “Ik heb drie en een half jaar bij mijn schoonouders aan de Mariabastion in De Ravelijn gewoond. Zij waren een van de eerste bewoners van die woonschool. Ik heb dus ook zelf ervaren wat het betekent als je niet veel hebt. Ik weet nog dat je niet gemakkelijk een baan bij de Radium kreeg als ze vernamen dat je in De Ravelijn woonde. Arm, slechte hygiëne en ongezond eten, dus vaak ziek, was de redenering van het bedrijf. Zo kwam je dus nooit uit de neerwaartse spiraal.”

Indrukwekkende lijst

Als je Mattie Boonen vraagt wat hij allemaal voor de buurt doet, krijg je een indrukwekkende lijst voorgeschoteld. Zo is hij actief voor de Stichting BuurtNetwerk Veer Zien Malberg en redactielid van het buurtblad De Ruwaard. Ook is hij een van de Bewonerskrachten in Malberg, een initiatief van woningcorporatie Servatius. Die zijn bewoners die actief in de wijk een oogje in het zeil houden. Ze maken wekelijkse wandelrondes door de wijk en geven gebreken en onveilige situaties door aan Servatius of de gemeente. Verder zit hij ook in de klankbordgroep Skaeve Huse Malberg en maakt hij als burgerwetenschapper deel uit van een adviesgroep van de Universiteit Maastricht die onderzoek doet wat armoede voor een effect heeft op hart- en vaatziekten. De feestversieringen in het winkelcentrum van Malburg worden al 30 jaar door Mattie verzorgd. Fietsen repareren voor mensen met een smalle beurs deed hij ook 20 jaar lang. Daar is hij mee gestopt, maar als een kind wat lucht in de fietsenband nodig heeft, kijkt hij toch nog altijd even of hij kan helpen.

Het meest bekend is opa Mattie toch wel van de voedsel- en kledinginzameling. “Ik verspreid dit dan onder de mensen in de buurt die het niet breed hebben. Eén keer per jaar, vlak voor de feestdagen, houd ik een grote inzameling. Ik kan hierdoor niet alleen mensen helpen, maar kom ook achter de voordeur van gezinnen. Hierdoor kan ik ook signalen opvangen en hulp inschakelen waar nodig. Dat gaat alleen maar als je in de loop der jaren het vertrouwen hebt opgebouwd met die gezinnen. Discreet zijn is daarbij het allerbelangrijkste. Er zijn zelfs gezinnen waar ik al verschillende generaties help.”

Community Care

Doordat Mattie de buurt door en door kent, is hij ook een belangrijke schakel in het project Community Care van Sevagram. “Hij is een van onze schakels naar de wijk”, zegt coördinator Michalina Skowron. “Het zijn de oren en ogen in de wijk en we zijn erg blij met de inzet van Mattie. Als we kerstpakketten over hebben voor de bewoners van Scharwyerveld, zorgt hij ervoor dat ze op de juiste plek in Malberg terechtkomen. Maar hij organiseert ook ieder jaar een fotoexpositie met oude foto’s van Malberg in ons zorgcentrum. Daarnaast stimuleert hij inwoners van Malberg om de wekelijkse huiskamer bij ons te bezoeken of deel te nemen aan onderzoeken die de Community Care in de wijk kunnen bevorderen. Hij is een echte verbinder.”

Alles positief benaderen

“Ik wil dit nog heel lang doen”, zegt Mattie stellig. “Ik heb getekend om honderd jaar te worden, dus ik kan nog even vooruit. Ik dring ook niemand iets op en vraag regelmatig aan de gezinnen of ze het nog fijn vinden dat ik iets kom brengen. Ik ben er iedere dag mee bezig en soms lig ik ’s nachts wel eens wakker hoe ik de dingen de volgende dag ga aanpakken. Ik probeer daarbij altijd alles positief te benaderen en zonder de steun van mijn vrouw Steffie en onze kinderen die ook regelmatig te hulp schieten, zou ik dit nooit kunnen.” In het familiewapen van de Boonens staat ‘Vince in bono’ oftewel ‘Overwin door het goede’. Een betere typering voor opa Mattie is er niet.

Tekst en beeld: De Media Experts

opa.svg

Doe jij mee?

In Zuid-Limburg gebeurt iets moois: de handen worden in elkaar geslagen om ouderen langer op een fijne en goede manier thuis te laten wonen. Om eenzaamheid tegen te gaan. Zo voorkomen we dat ons zorgsysteem vast loopt. Help mee, sluit je aan, doe mee!