Vast dopje aan plastic fles is ramp voor senioren

Hulpmiddelen kunnen een ideale ondersteuning zijn om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig en veilig thuis te laten wonen. Begin juni werd er daarom een informatie- en inspiratiemiddag over handige hulpmiddelen georganiseerd in de Kloosterkerk in Valkenburg. Sevagram, Envida, zorgwinkel Vegro en Zuyd Hogeschool gaven deze middag informatie en uitleg over bijvoorbeeld sokkenaantrekkers, tenenwassers, oogdruppelbrillen en mobiele telefoons met grote toetsen.

Inloopuurtjes
Deze middag werd druk bezocht en als vervolg staat er een vijftal inloopuurtjes in Valkenburg, Schin op Geul en Berg en Terblijt gepland, waarbij de bezoekers vragen kunnen stellen over hulpmiddelen aan de ergotherapeuten van Sevagram en de ergocoaches van Envida. “We vinden het belangrijk om met deze informatie ook in de wijken zichtbaar te zijn”, zegt Bianca Bertram, coördinator Community Care. “Het moet vooral laagdrempelig zijn. Iedereen kan alles vragen. Daarnaast laten we ook zien hoe je kleine hulpmiddelen kunt gebruiken, helpen we bij het online zoeken naar hulpmiddelen of bedrijven die deze verkopen en verstrekken we informatie over de vergoedingen van hulpmiddelen.”

Onafhankelijk zijn
De vragen die gesteld worden tijdens zo’n inloopuurtje zijn heel divers. De een wil vooral graag zien wat er allemaal op de markt is, terwijl de ander zoekt naar een oplossing voor het dopje dat tegenwoordig vastzit aan een plastic fles. “Dat is een ramp voor senioren”, zegt een bezoekster. Een andere mevrouw heeft haar rechterarm gebroken gehad en wil graag weten hoe ze met behulp van hulpmiddelen toch nog kan blijven functioneren en niet voor alles afhankelijk is van familie of kennissen. Weer een ander wil advies bij de keuze van een wandelstok en hoe je deze nu goed instelt. Een mevrouw die op haar iPad een hulpmiddel heeft gezien om panty’s aan te trekken, zou dat hulpmiddel graag eens in het echt willen zien. Daar waar hulpmiddelen niet direct getoond kunnen worden, wordt samen gezocht naar een hulpmiddelenwinkel in de buurt waar dit wel mogelijk is.

Voorbeeld van Community Care
Ook de inloopuurtjes zijn weer een sprekend voorbeeld van Community Care. Samen ervoor zorgen dat ouderen vitaal in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Voor wie geïnteresseerd is om een inloopuurtje bij te bezoeken bestaat nog de mogelijkheid op 15 augustus bij Fonterhof aan de Valkenburgerstraat 114 in Berg en Terblijt, op 5 september bij Sint Jozef aan de Kloosterweg 34 in Valkenburg en op 26 september bij Oosterbeemd aan de Wethouder Paulssenlaan 8 in Valkenburg. De inloopuurtjes duren van 14.30 tot 15.30 uur. 

Foto hulpmiddelen inloopuurtje.png
opa.svg

Doe jij mee?

In Zuid-Limburg gebeurt iets moois: de handen worden in elkaar geslagen om ouderen langer op een fijne en goede manier thuis te laten wonen. Om eenzaamheid tegen te gaan. Zo voorkomen we dat ons zorgsysteem vast loopt. Help mee, sluit je aan, doe mee!