Werkstudenten maken
het verschil

Wandelen, spelletjes spelen, een stad bezoeken, boodschappen doen, het graf van een partner bezoeken, meegaan naar de dokter of gewoon een praatje maken; dit alles is al jaren mogelijk dankzij de werkstudenten van Lyvia.

Astrid Ticheler, de oprichter van Lyvia, heeft samen met haar broer en zussen meer dan 25 jaar dagelijks voor haar ouders gezorgd. Ze merkte dat veel mensen in haar omgeving geen gezelschap of ondersteuning vanuit hun eigen netwerk konden krijgen. Naasten waren vaak te druk, woonden te ver weg of waren simpelweg niet beschikbaar. Voor Astrid was dit de motivatie om vanuit huis te beginnen met de bemiddeling en inzet van studenten. Wim Ringens, voorheen manager in de gehandicaptenzorg, kwam vrijwel direct na de oprichting van Lyvia in dienst. 

Wim zorgt ervoor dat ook mensen met een beperking de aandacht krijgen die ze verdienen. Daarnaast bedient Lyvia ook de doelgroep jeugd, op vraag vanuit gemeentes. Hierdoor is Lyvia er voor jong en oud, met en zonder beperking. Voor een stukje extra aandacht en begeleiding op maat, voor hulpvragers, tot aan het ontlasten van zorgpersoneel en mantelzorgers.

Lyvia’s social hotspot
Nieuw is dat bewoners nu ook Lyvia’s Social Hotspot kunnen bezoeken, in de Rink in de wijk Caberg in Maastricht. Op dinsdagen van 10.00 tot 14.00 uur beantwoorden studenten daar vragen van bezoekers. Dit kan bijvoorbeeld een onduidelijke brief zijn die ze hebben ontvangen, hulp bij het instellen van een telefoon, informatie over activiteiten in de wijk, of waar het aanbod van welzijn en zorg in de buurt te vinden is.

thumbnail_Foto Lyvia.jpg
Dylan Drent (staand links) en Wim Ringens


Passende match
“We hebben nu zo’n 300 werkstudenten die in heel Limburg en een deel van Brabant
werkzaamheden bij en voor ouderen verrichten”, vertelt Wim. “We hebben werkstudenten op universitair, hbo- en mbo-niveau. Als we een aanvraag binnenkrijgen, gaan we op zoek naar de juiste match tussen aanvrager en student. Zo is er een mevrouw die niet veel meer alleen buitenkomt, maar toch graag af en toe een wandeling wil maken. Ze was in het verleden kinderarts en wil tijdens de wandeling graag nog eens over het vak praten. Dan gaan we op zoek naar een werkstudent geneeskunde om de match zo passend mogelijk te maken.”

Individuele ondersteuning
Dylan Drent volgt de opleiding Social Work bij Zuyd Hogeschool. Hij loopt het hele schooljaar stage bij Lyvia. "Ik ondersteun Wim met het matchen van een aanvrager een een student, en met de Lyvia Hotspot in de Rink. Daarnaast krijg ik ook aanvragen toegewezen. Zo bezoek ik regelmatig een jongeman van 27 jaar die een auto-immuunziekte heeft. Hij ging van 'alles kunnen' naar bijna niets meer kunnen, waardoor hij geen netwerk meer heeft. Ik ben nu zijn buddy. Hetzelfde geldt voor een mevrouw die verschillende TIA's heeft gehad. Ze zit nu in een rolstoel en kan bijna niets meer zelf, dus geef ik haar aan het einde van de dag een stukje extra persoonlijke aandacht. Daarnaast breng ik ook een andere mevrouw naar een specialistisch arts in Amsterdam. Ze vindt het namelijk fijn om tijdens de reis met iemand te kunnen praten."

Iets voor een ander betekenen
“Het is overigens niet zo dat alleen werkstudenten met een medische of sociale opleiding bij
ons werken”, legt Wim uit. “Er zijn ook studenten die bijvoorbeeld een studie in de
communicatie of informatietechnologie volgen en iets voor een ander willen betekenen. Bij
de hulpvraag en toewijzing van een werkstudent is de zogenoemde ‘klik’ het belangrijkste.
Die moet er zijn, net zoals dat een student het hart op de juiste plaats heeft.” Gemiddeld
werken de studenten zo’n 2 tot 4 uur per week voor Lyvia. “We hebben inmiddels zelfs een
wachtlijst van studenten die allemaal graag een zakcentje willen verdienen, maar ook iets
voor een ander willen betekenen.”

Het hele concept van Lyvia gaat overigens verder dan alleen ondersteuning bieden aan jongeren en ouderen. De werkstudenten worden ook ingezet als ondersteuning bij zorg- en welzijnsorganisaties, gemeenten en het onderwijs.

opa.svg

Doe jij mee?

In Zuid-Limburg gebeurt iets moois: de handen worden in elkaar geslagen om ouderen langer op een fijne en goede manier thuis te laten wonen. Om eenzaamheid tegen te gaan. Zo voorkomen we dat ons zorgsysteem vast loopt. Help mee, sluit je aan, doe mee!