Zorg Thuis: vooruitstrevend concept
in Scharwyerveld en Campagne
Serviceappartementen als verbinding tussen vroeger en nu
Ouderen steeds langer zelfstandig thuis laten wonen, is niet alleen een wens van de zorg om een dreigend zorginfarct te voorkomen. Ook veel ouderen spreken deze wens uit. Zelfstandig wonen, met eigen regie en welzijn.
In de seniorencomplexen Scharwyerveld in Malberg en Campagne geeft Sevagram invulling aan deze wens. In beide complexen wonen meer dan 200 bewoners zelfstandig in hun eigen serviceappartement. “Het zijn eigenlijk twee kleine dorpjes in Maastricht”, zegt Audrey van der Weerden, Teammanager Zorg bij Sevagram. “Met Zorg Thuis bieden wij de bewoners zorg als daar behoefte aan is. Je woont dus zelfstandig, maar hebt de zorg bij wijze van spreken om de hoek.”
Eigen netwerk behouden
“Zorg Thuis moet je dus ook niet verwarren met thuiszorg”, legt Audrey uit. “Dat is de zorg die in de wijken wordt verleend. Wij richten ons alleen op de bewoners van de serviceappartementen in Scharwyerveld en Campagne. Onze taak gaat dan ook vaak verder dan alleen het verzorgen, zoals het wassen en aankleden. We dragen bij aan het welzijn van de ouderen die zelfstandig wonen. We zijn een schakel in Community Care. In Scharwyerveld wonen veel mensen uit Malberg en Caberg. Voordat ze naar hier kwamen, hadden ze hun eigen ‘netwerk’ thuis. Buren, familie, bekenden, maar ook het buurthuis, de kapper en de slager. Het is belangrijk dat een groot deel van dit netwerk ook betrokken blijft in de nieuwe woonsituatie van de bewoners. Om dit te realiseren is Community Care heel belangrijk. Zo heeft bijvoorbeeld BuurtNetWerk Veer Zien Malberg hier in Scharwyerveld een huiskamer geopend. Iedere week is op bepaalde tijden de huiskamer geopend. Inwoners van Malberg en van Scharwyerveld ontmoeten elkaar dan voor spelletje of een praatje onder het genot van een kopje koffie. Zo blijft de verbinding tussen de vroegere woonplek en die van nu behouden.”
Kwaliteit van leven
“Het is echt een vooruitstrevend concept zoals Sevagram dat uitrolt in de beide complexen in Maastricht”, vindt Audrey. Mensen kunnen op deze manier zo lang mogelijk zelfstandig wonen ondanks een zorgbehoefte. Hier houden ze de regie over hun eigen leven en loert het gevaar van eenzaamheid niet om de hoek. Kwaliteit van leven, dat is waar het om gaat. Samen met de vele activiteiten die vanuit Community Care worden georganiseerd, geven we daar invulling aan.”
Sevagram heeft als enige zorgorganisatie in Limburg het Planetree Mensgerichte Zorg certificaat. Dat geldt dus ook voor Zorg Thuis. Organisaties die Planetree gecertificeerd zijn, laten zien dat zij voortdurend bezig zijn om de zorg voor en het welzijn van bewoners elke dag nog een beetje beter te maken.
Veelzijdig werk
Voor Audrey is werken in de zorg het mooiste vak dat bestaat: “Je kunt er zijn voor mensen op momenten dat ze het nodig hebben. Binnen Zorg Thuis is ook nog het verschil dat je niet meer van het ene naar het andere adres moet reizen. Die tijd kun je besteden aan cliënten. Daarnaast is het mooie van het werk dat hier mensen onder ‘één dak’ wonen met allemaal een verschillende hulpvraag. Het werk is zeer veelzijdig. De ene keer gaat het om het druppelen van de ogen, de andere keer hulp bij het innemen van medicatie en weer een andere keer een babbeltje over de kleinkinderen. Voor iedereen die geïnteresseerd is om binnen dit nieuwe concept te werken, raad ik aan om zeker de website www.werkenbijsevagram.nl te bezoeken of een berichtje te sturen naar vacatures@sevagram.nl.”
Doe jij mee?
In Zuid-Limburg gebeurt iets moois: de handen worden in elkaar geslagen om ouderen langer op een fijne en goede manier thuis te laten wonen. Om eenzaamheid tegen te gaan. Zo voorkomen we dat ons zorgsysteem vast loopt. Help mee, sluit je aan, doe mee!