Zuyd Hogeschool
Zuyd Hogeschool doet gedegen onderzoek naar de Community Care-beweging. Erik van Rossum onderzoekt samen met zijn team een aantal concrete initiatieven én de manier waarop we met elkaar samenwerken.
Hoe verbind je twee werelden met elkaar?
De komende jaren onderzoeken we hoe ouderen langer en prettiger thuis kunnen blijven wonen. Dat doen we niet door zomaar wat in het wilde weg te pionieren. De basis onder het project is een gedegen wetenschappelijk onderzoek. Uitgevoerd door een onderzoeksteam van Zuyd Hogeschool, onder leiding van Erik van Rossum, lector Wijkgerichte zorg. Samen met Tim van de Geijn – programmamanager van het team innovatie van Sevagram – legt hij uit hoe dat onderzoek in elkaar zit.
Tim, waarom is die wetenschappelijke basis onder het project zo belangrijk?
Tim: “Omdat we een beweging in gang zetten waar anderen hopelijk nog veel van kunnen leren. Onze financiers – ZonMw en zorgverzekeraar CZ – verwachten van ons dat we onze ervaringen op een heldere manier delen. We willen niet alleen de resultaten van onze initiatieven delen, maar ook vertellen hóe we de samenwerking tussen allerlei partijen goed van de grond hebben gekregen. Want we gaan de intramurale wereld verbinden met de extramurale. Nu ouderen steeds langer thuis blijven wonen, zie je dat in de extramurale setting behoefte ontstaat aan onze intramurale kennis. Terwijl de samenwerking tussen die twee gescheiden werelden nog geen geoliede machine is. Daar kunnen we de hulp van Erik en z’n team goed bij gebruiken.”
Erik, welke bijdrage gaat jouw team leveren aan Community Care?
Erik: “Onze onderzoeksgroep volgt veel projecten op het gebied van wijkgerichte zorg. Uit evaluaties en literatuuronderzoek weten we steeds beter wat wel werkt en wat niet. Op basis daarvan denken we mee over de opzet van een concreet projectonderdeel. Vervolgens doen we een 0-meting en blijven het project systematisch volgen. Zodat we straks kunnen meten of mensen inderdaad zelfredzamer zijn geworden. Of minder eenzaam.”
“Daarnaast onderzoeken we de complexe samenwerking tussen alle partijen die hulp bieden aan de oudere. Want ook die verandert. Alle betrokkenen moeten anders gaan denken en handelen. Hoe doe je dat? En hoe zet je de beperkte middelen en menskracht zo effectief mogelijk in? Wij proberen die beweging mee op gang te helpen door te adviseren en te onderzoeken.”
Wat is nu de stand van zaken? Zijn er al 0-metingen gedaan?
Erik: “Rond de samenwerking tussen alle betrokken partijen hebben we de eerste metingen inderdaad al afgerond. Maar bij de meeste initiatieven in de wijk moeten we nog starten met 0-metingen.”
Tim: “Zo starten we in Valkenburg binnenkort met een beweegactiviteit om het valrisico te verkleinen. Samen met Erik bedenken we welke resultaten we over een paar jaar willen meten. Die indicatoren nemen we nu mee in de 0-meting.”
Erik: “We proberen onze onderzoeken zo op te zetten dat ze straks breder te gebruiken zijn; bijvoorbeeld op populatieniveau. Zodat uiteindelijk alle ouderen in Valkenburg beter ondersteund kunnen worden in hun thuisomgeving.”
Op welk resultaat hoop je over een jaar of twee?
Tim: “Ik hoop dat we met onze projecten kunnen aantonen dat het dankzij een goede samenwerking lukt om mensen op een vitale manier langer thuis te laten wonen. Dat is het ultieme doel.”
Doe jij mee?
In Zuid-Limburg gebeurt niet alleen iets moois. Het wordt ook wetenschappelijk onderbouwd. We slaan de handen ineen om ouderen langer op een fijne en goede manier thuis te laten wonen. Om eenzaamheid tegen te gaan. Zo voorkomen we dat ons zorgsysteem vast loopt. Help mee, sluit je aan, doe mee!